Fijnstof ontstaat grotendeels door wrijving. Bijvoorbeeld dozen die over elkaar schuiven en vloeren en heftruckbanden die door intensief gebruik slijten. Door houtsplinters die van een pallet afbreeken, op de vloer blijfven liggen en door heftrucks wordt overreden, net zolang totdat het hout volledig tot stof is vermalen. Ook zorgen ompakwerkzaamheden voor veel stofvorming.
In kantoren en scholen is de oorzaak van fijnstof vaak slecht onderhouden of verouderde printers.
Fijnstof valt onder de gevaarlijke stoffen en is een verzamelnaam voor alle deeltjes die zo klein zijn dat ze moeiteloos langs het afweersysteem in de luchtpijp en de longen glippen. Deze deeltjes zijn veelal kleiner zijn dan 2,5 micrometer (0,0025 millimeter) en onzichtbaar voor het blote oog. Veel mensen kennen fijnstof als een bruine waas die boven vuile steden hangt. Maar deze waas is (als concentratie) vaak ook aanwezig in menig bedrijf. Soms zelfs nog in hogere concentraties. De viezigheid kan leiden tot een beroerte, longkanker, de chronische longaandoening COPD of een hartaanval.
Voor een gratis consult bel 06188-22968 of mail naar infoluchtcontrole.nl
Door een duurmeting uit te voeren komt goed in beeld of de ventilatie is afgestemd op het wisselend aantal gebruikers van de werkplekken. Ook het ventilatiesysteem wordt nagemeten. Het verloop van temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en koolstofdioxide (CO2) komt volledig in beeld.
Is er veel karton in uw magazijn en rijden er veel vorkheftrucks rond ? Werken de filters van de luchtbehandeling naar behoren ? Stoot de printer of Kopiermachine veel stof uit ? Is uw kantoor gevestigd nabij een snelweg of vliegveld ? Met een fijnstofmeting worden deze vragen beantwoord.
Vluchtige organische stoffen, VOS, ook wel vluchtige organische componenten (VOC) genoemd, zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, ze brengen ook onze gezondheid grote schade toe.
Onderzoek naar vluchtige organische stoffen kan naar een specifieke stof of met een scan naar 200 verschillende VOS in lucht worden uitgevoerd.
Luchtcontrole controleert door middel van microbiologisch onderzoek de luchtkwaliteit in luchtbehandeling systemen. Hoge concentraties bacteriën, schimmels en gisten in lucht kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Productiviteitsverlies en een hoog chronisch ziekteverzuim zijn helaas de logische gevolgen.
Een fijnstofmeting wordt uitgevoerd over een langere periode. Geen dag in op kantoor of magazijn is hetzelfde. Afhankelijk van een dagplanning worden bepaalde handelingen op verschillende tijden op verschillende dagen uitgevoerd. Om dit goed in beeld te brengen worden de metingen op meerdere plaatsen en meerdere dagen uitgevoerd.
Blootstelling aan fijnstof is al jaren een controversieel onderwerp en daarmee vaak een bron van discussie. Maar wist u dat in Nederland jaarlijks honderdduizenden tonnen fijnstofdeeltjes door de lucht zweven? Het gevolg is duidelijk: ze komen in onze luchtwegen en kunnen daar ernstige schade aanrichten. Veel mensen denken dat fijnstof vooral voorkomt op plaatsen met veel verkeer zoals in grote steden en agglomeraties maar op veel werkplekken is het zo niet nog slechter gesteld. Fijnstof is niet alleen buiten een probleem, maar ook in kantoren, printerruimtes, magazijnen en productiehallen. En kan dus ook hier ingeademd worden en gezondheidseffecten veroorzaken.
Als de bron van de fijnstof gevonden is volgt een advies. Afhankelijk van de meetresultaten geven wij een aantal mogelijke oplossingen. Toetsing SER, RIVM, buitenlucht referentie. Onderzoek inclusief rapportage en advies.
Voor een gratis consult bel 06188-22968 of mail naar infoluchtcontrole.nl
Voor meer informatie en een gratis consult kunt u contact opnemen via telefoonnummer 06188 22968 of een email sturen. Werkgebied heel Nederland.
06188-22968
www.luchtonderzoeken.nl
Locatie Zoetermeer
Luchtonderzoek mogelijkheden:
Oplosmiddelen (VOS/VOC)
Microbiologisch onderzoek
Luchttest KDV BSO
Vluchtige organische stoffen
Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen
Specifieke componenten en/of gassen
Aminen/nitrosamines/aldehyden
Vezeltypering en/of -telling
Stofkarakterisering
Duurmetingen
Temperatuur verloop
Tochtmeting
Relatieve luchtvochtigheid
CO en CO2 gehalte
CO2 duurmeting scholen
Arbeidshygiënisch onderzoek
Infrarood en thermische metingen
α β γ straling en EMC
Trillingsmetingen
Huisstofmijt onderzoek